Skip to main content

Yhteisöllisyys on keskeinen tekijä ihmisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden tunteen vahvistamisessa. Kun yksilö tuntee kuuluvansa yhteisöön, hän kokee olevansa osa suurempaa kokonaisuutta, mikä lisää elämän merkityksellisyyttä ja tyytyväisyyttä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että asuinympäristössä koettu yhteisöllisyys on yhteydessä elämäntyytyväisyyteen; enemmän yhteisöllisyyttä kokevat ovat tyytyväisempiä elämäänsä. Tyytyväiset ihmiset ovat usein myös tuottavampia ja aktiivisempia yhteisönsä jäseniä,  se vaikuttaa positiivisesti hänen motivaatioonsa, yhteistyökykyynsä ja kykyynsä ottaa vastuuta yhteisön hyväksi.

Toisin sanoen, kun yhteisöllisyys lisää elämään tyytyväisyyttä, se samalla luo yhteisölle pitkäkestoista hyötyä tuottavia ja aktiivisia jäseniä.

Turvallisuuden tunne syntyy yhteisöllisyydestä, osallisuudesta ja luottamuksesta muihin ihmisiin. Ihmisten välinen luottamus heijastuu myös yhteiskunnallisia instituutioita kohtaan tunnettuun luottamukseen, joka sellaisenaan on niin arvokasta että tästä kannattaa pitää kiinni.

Yhteisöllisyys ei ainoastaan lisää hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta, vaan se luo myös perustan vauraudelle, kunnioitukselle ja innovaatioille. Kun yksilöt tuntevat olonsa turvalliseksi ja osaksi yhteisöä, he uskaltavat ottaa riskejä, jakaa ideoitaan ja tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Tämä luo otollisen ympäristön uusien ideoiden syntymiselle ja innovaatioille. Innovatiivisuuden peruspiirteinä pidetään ennakkoluulottomuutta, avointa mieltä, kokeilunhalua ja uteliaisuutta. Näiden luonteenpiirteiden esiin pääsyä niin yksilön kuin organisaation tasolla hillitsevät vieraan ja uuden, totutusta poikkeavan pelko, muutosvastarinta ja sosiaalinen paine.

Toisaalta, pelko ja varautuneisuus voivat estää luovuuden ja innovatiivisuuden. Luovuus tarvitsee luvan toimia ja tehdä asioita eri tavalla, siksi siinä on kyse kyseenalaistamisesta. Luovassa prosessissa virheet ovat sallittuja ja odotettavia, eikä niitä saisi pelätä. Tässä varmaankin syy miksi lupauduin lähtemään politiikkaan. Virheitä saa ja pitääkin tehdä jotta niistä voidaan oppia. Mikäli virheitä ei tapahtuisi mitä asioita kehittäisimme?

Yhteisöllisyyden rakentaminen vaatii aktiivista panostusta. Yhteisöllisyys muodostuu vuorovaikutuksesta, turvallisuuden tunteesta sekä ylpeydestä yhteisöä ja sen kakkia jäseniä kohtaan. Kun ihmiset kokevat olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi yhteisössään, he sitoutuvat vahvemmin siihen. Luottamuksellinen ilmapiiri kannustaa tuomaan esille uusia ideoita ja kehitysehdotuksia, mikä edistää sekä yksilön että yhteisön kehittymistä ja menestystä.

Yhteisöllisyyden puute voi johtaa eristäytymiseen, turvattomuuteen ja polarisoitumiseen, mikä samalla tukahduttaa luovuuden ja yhteistyön mahdollisuudet. Kun vuorovaikutus vähenee, ihmiset jakautuvat omiin ryhmiinsä, jolloin ”me vastaan muut” -ajattelu vahvistuu. Tämä kasvattaa jännitteitä, lisää epäluuloa ja vaikeuttaa ratkaisujen löytämistä yhteisiin ongelmiin. Siksi on tärkeää edistää yhteisöllisyyttä, jotta voimme luoda ympäristön, jossa jokainen tuntee olonsa turvalliseksi, arvostetuksi ja kykeneväksi osallistumaan avoimeen ja rakentavaan vuoropuheluun. Näin voidaan ehkäistä polarisaatiota ja edistää yhteistä hyvinvointia.

Eetu Hannuksela

Kirjoita kommentti